V sobotu 15. září ožije areál Valašské dědiny ukázkami podzimních prací a činností. Návštěvníci budou mít jedinečnou možnost zavzpomínat na práce, které se z našeho života vytratily. Chybět nebude atraktivní doprovodný program ani tradiční valašská kuchyně.
Život minulých generací, našich staříčků a stařenek byl spojen s každodenní prací. Od jara se lopotili na kamenitých políčkách s očekáváním dobré sklizně. „Letos se zaměříme na zpracování lnu. Len se vytrhával koncem srpna i s kořínky. Nejprve se nechal na poli proschnout, následně se na drhlenech zbavil semen a poté se na louce rosil. Po opětovném proschnutí a dosušení v sušírnách se z něj získávala vlákna, z nichž se spřádala na kolovratu nit. Ze lněné příze se na stavech utkalo plátno, které mělo široké využití v domácnosti. Šily se z něj oděvní součástky, plachty do postelí, trávnice nebo se sbalené do štůčků prodávalo na trzích. Používalo se však více na výrobu provazů,” popsal Jindřich Ondruš, ředitel Valašského muzea v přírodě.
Kolem svátku sv. Václava se také kopaly brambory a prováděla lehká orba políček. Sklízela a zpracovávala se jablka. Stavení se pomalu připravovala na dlouhé zimní období. Hospodyňky nakládaly zelí do škopků, které bylo až do pozdního jara nejčastější složkou potravy Valachů. Děvčata zase chodívala hrabat listí na podestýlku, hospodář s pacholky zajišťoval zásoby dřeva k topení. Také ovce se podruhé stříhaly.
„Právě tyto práce raného podzimu nabídne návštěvníkům sobota 15. září na Valašské dědině,” řekl Ondruš a pokračoval: „Valašská jídla nabídnou naše kuchařky na Miloňově. V chalupě z Nového Hrozenkova čp. 10 hospodyně připraví podplameníky z bílé mouky.” Tradiční náladu navodí cimbálová muzika Aldamáš a gajdoš Petr Sovják z Neubuze.
Areál Valašské dědiny muzea bude otevřen od 10 do 17 hodin.